Градинската техника представлява широк набор от машини, които значително улесняват поддръжката на Вашата градина, като Ви спестят много време и физически усилия. За избора на подходящ градински инвентар е добре да познавате видовете машини за поддръжка на двора, както и техните спецификации.

Важно е да съобразите размера на градината с капацитета на машините, които ще ползвате (както и други важни аспекти от поддръжката на двора). В следващите редове ще се запознаете основно с всички видове градински машини, така че ако сте начинаещ градинар - тази статия би била много полезна за Вас.

Видове градински машини

За обработка на почвата

Градинската техника, която се предлага за обработка на почвата в момента включва уреди като мотофрези, аератори, моторни свредели, каналокопатели, сеялки, тороразпръсквачки и др.

Благодарение на тези машини обработката на почвата става много по-лесно и бързо отколкото при работата на ръка. С мотофрезата например можете да изорете голяма площ от Вашия двор без почти никакви физически усилия.

За поддръжка на тревата

Обработката на тревните площи през пролетта и лятото е изключително важна част от поддръжката на градината. Заради непрекъснатия растеж на тревата е необходима и постоянно косене.

Част от машините за грижа за тревата са косачки с избутване, палцови косачки, тракторни косачки, косачки робот, тримери, градински валяци, машини за премахване на плевели и др.

За поливане

Градинските уреди за поливане включват водни помпи, разпръсквачи, системи за капково напояване, системи за мъглуване и др. Водните помпи например са изключително важен инвентар, подсигуряващ оцеляването на реколтата и свежестта на двора през лятото.

Системите за капково напояване също представляват значима част от градинското оборудване през летния сезон. Благодарение на тях се постигат отлични резултати в зеленчукови градини и цветни лехи, поради постепенно напояване с вода, която достига оптимално дълбоко в почвата.

За поддръжка на лозята и за винопроизводство

Гроздомелачките и пресите са основен инвентар за домашното винопроизводство. Те се използват за обработване на прясното грозде до превръщането му в консистенция, подходяща за направа на вино. Тези съоръжения позволяват отделянето на гроздовите зърна от чепките, смачкването им и извличането на готовия гроздов сок.

За почистване

Част от машините, подходящи за почистване в градината са духалки за листа, листосъбирачи, дробилки за клони, компостери и др. Дробилките например са много полезни уреди, които се използват за компостиране на паднали или отрязани клони.

Те нарязват отпадъчната дървесина на парченца, които впоследствие могат да се използват за естествено наторяване. Дробилката притежава голям отвор, в който механизъм с ножове смила отпадъчните клони.

За поддръжка на дърветата и храстите

За поддръжка на дърветата и храстите във Вашата градина се използват машини като резачки за дърва, машини за цепене на дърва, храсторези, кастрачки и др. Резачките за дърва например представляват едни от най-популярните и съответно най-важните градински машини.

Те се използват за рязане на трупи, дънери, клони, както и на всякакъв друг вид дървен материал. По-малките модели често са подходящи и за кастрене на овошки. Тези машини могат да се използват и за ефективен дърводобив.

За третиране на растенията с пестициди или инсектициди

За тези дейности са предназначени градинските пръскачки. Разновидностите им са - ръчни, моторни и акумулаторни. Моторните и акумулаторните се използват за по-големи площи, докато ръчните - за по-малки площи и значително по-леки задачи.

Тези уреди също имат ключово значение за добре поддържаната градина. Третирането с различни препарати осигурява ефективна защита от вредители и болести по растенията във Вашата градина.

***

Градинска техника можете да закупите почти отвсякъде, поради голямото търсене по време на пролетно-летния сезон. Такива уреди ще намерите не само в специализираните магазини, но и в големи супермаркети, пазари, железарии и др.

Когато искате да сте сигурни, че сте се оборудвали с качествена техника обаче е добре да си направите добро проучване преди покупка. В интернет ще намерите достатъчно добра информация и мнения, която да Ви насочи към правилния за Вас избор. Можете да разгледате и възможностите за покупка онлайн, като се възползвате от множеството предимства на електронното пазаруване.

В сайта на onlinemashini.bg например ще откриете огромен избор от градинска техника на множество производители и то на изключително изгодни цени. Ще получите също бързо обслужване, до 3 години гаранция на машината и безплатна доставка за всяка поръчка над 70 лв.