„Днес нашият полуостров има място в енергийния свят в цяла Европа, така че единни да можем да преодолеем трудностите. Първа стъпка в тази насока е независимата система на газа в Александруполис, която е енергийна врата за Балканите и Югоизточна Европа, но и един фар, който дава светлина за важността на този проект. Ще можем много скоро да заместим руския газ с други източници от други места“.

Това каза гръцкият премиер Кирякос Мицотакис по време на церемонията, с която беше поставено началото на изграждането на плаващ терминал за втечнен природен газ.

Той ще бъде изграден на разстояние от 17,6 км югозападно от Александруполис и на 10 км от най-близкия бряг. Капацитетът на съоръжението ще бъде до 5,5 млрд. куб.м природен газ годишно и се очаква да влезе в експлоатация през 2023 г.

„Страните сме длъжни да поемем една нова роля в новата енергийна карта на Европа. Газовите трудности, които създаде Русия, трябва да бъдат преодолени.

Ние се погрижихме за нашата енергийна достатъчност и сме готови да поемем и съседните страни в Европа“, каза Мицотакис.

„Става въпрос за един много комплексен проект, който се състои от една крайбрежна плаваща платформа за приемане, складиране и газифициране на втечнен природен газ“, допълни той.

В комбинация с интерконектора Гърция-България, който трябва да заработи в кратки срокове, се очаква терминалът да допринесе съществено за диверсификацията на източниците на природен газ в цяла Югоизточна Европа, особено в контекста на енергийната криза, предизвикана от руската инвазия в Украйна.

В приветствието си към гостите Кириакос Мицотакис отбеляза, че присъствието им демонстрира единството и европейската ориентация на балканските страни. Той определи терминала в Александруполис като една нова енергийна врата за Европа, чрез която скоро ще може да бъдат заместени доставките на руски газ и която ще позволи на всички участници да поемат ключова роля в енергийните доставки за Европа.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!