Столичната община планира прочистване на Борисовата градина от опасни дървета. Граждански организации обаче се притесняват, че се готви масова сеч, за да се освободи място за строителство.

От общината не се ангажираха с точния брой на сухите дървета, които застрашават хората, но природозащитници са направили обиколка и са преброили 800 маркирани дървета.

„Когато поставихме на Столичната община въпроса защо имаме тази бройка, докато на комисията (временната комисия за приемане на маркираните дървета за сеч в Борисовата градина, бел. ред.) беше казана бройка от 489 дървета, те казаха, че това е било изражение в кубически метра, което беше изненадващо за нас“, каза Ирина Матеева от Българското дружество за защита на птиците, която е част от комисията.

Снимка: bTV

Установени са изсъхналите и опасни дървета в 25-метрова зона около алеите в карето между булевардите „Драган Цанков“ и „Яворов“ и главната алея покрай стадион „Българска армия“. Според граждански организации има опасност това да е направено с цел да се подготви терен за строителство.

„В нас остава съмнението каква е тази сеч. Дали това не е голямо прочистване на една голяма територия, защото точно преди една година от същото това място се изнасяха камиони с необозначени дървета“, коментира Гергана Пирозова от групата „Да спасим Борисова градина“.

Снимка: bTV

Безопасността на хората е водеща в тази инициатива.

„Ние не подкрепяме, не възнамеряваме и няма да допуснем строителство в Борисова градина. Дейността с премахването на сухите и опасни дървета е дейност за осигуряване безпрепятстваното за здравето на хората ползване на парковата територия“, увери Лорита Радева, председател на постоянната екокомисия в СОС.

Общинската комисия по опазване на околната среда реши маркираните дървета да бъдат проверени отново. Тогава ще стане ясен броят им и кога ще започне тяхното изсичане.