Втори ден продължава борбата с големия горски пожар в Сакар. Огънят унищожи 500 декара гора между свиленградските села Дервишка могила и Студена.

Пожарът е локализиран, но не и потушен. Това означава, че е локализиран по неговия край, т.е. не може да се разпространи и да застраши селата, но вътре в гората има активни огнища, които тлеят.

Най-големият риск при подобни големи пожари, които се развиват в гора е, че там където все още тлее, лесно може да пламне и пожарът да се възобнови с пълна сила . Местността е трудно проходима  и техника не може да стигне лесно до активните огнища. 

Единственият изход е да се гаси на ръка, затова днес в ликвидирането на огнищата се включиха над 90 пожарникари, горски и военни. Теренът е труднодостъпен и се гаси предимно на ръка.

„Участъкът е труден, опасен, а оттук нататък започват огромни борове, в които ако влезе, няма гасене“, заяви комисар Николай Вълчев, директор  на  РДПБЗНС-Хасково.

От МВР изпратиха булдозери, които направиха просеки в гората, за да влязат пожарните.

След две денонощия борба с огъня, пожарът бе овладян, но не навсякъде.

И докато Сакар още тлее, горските служители вече пресмятат щетите за природата.„Засегнатата държавна територия е около 500 декара, в това число чисти насаждения от бял бор и черен бор около 80 декара, които няма да може да се възстановят, най- вероятно  ще се наложи да се изсекат“, каза инж. Михаил Михайлов, директор на РГС-Свиленград.

Искрата, подпалила гората, тръгнала от трактор.

Напълно погубената гора е над 50- годишна. Изсеченото ще отиде за производството на целулоза, а  новата гора тепърва ще се засажда и расте.

4 екипа огнеборци остават дежурни.