Двама горски служители - 48-годишният Валери Димитров от Кресна и и 34-годишният Антон Гръбчев от Петрич, са загинали при гасене на върхов пожар край Сандански, съобщава кореспондентът на bTV Новините в региона.  

Началникът на Югозападното държавно предприятие посочи пред bTV, че пожарът, който е бил на площ от 20 декара и локализиран в обедните часове, много бързо от низов е прераснал във върхов около 16:00 ч. На двамата горски им прилошало от дима и паднали, след което били погълнати от пламъците.

"Висок - сигурно 10-15 метра, беше огънят над пътя и от един път се сви и момчетата си отидоха. Аз ги видях бягаха пред огъня. Това видях и огънят ги застигна, изпищяха и умряха. Много е тежко да гледаш това нещо", разказва очевидец.

„Без обезопасени дрехи… Единият смъртен случай е моето дете. 34 години. На какво се е нарадвал? Защо не ги снимате горските как са облечени? Викнете един горски да видите как е облечен. Една цигара да му опреш на дрехата и ке се запали целия. С една цигара“, казва Христо Гръбчев, бащата на загиналия Антон.

"Горският пожар винаги носи изненада, теренът е стръмен, сложен, скалист, явно не са преценили добре ситуацията, аз нямам друго обяснение. Те са служители със стаж с опит, има инструктажи, участвали са на много пожари, които сме гасили съвместно. Лично аз нямам обяснение защо точно там са застанали, там където смирката е като бомба тя гори за секунди и прави страхотна температура", казва инж. Дамян Дамянов от Югозападно горско предприятие. 

Единият загинал горски е от Кресна, където е и общински съветник, другият - от Петрич. И в двата града този четвъртък е ден на траур. Предполага се, че жертвите са се задушили. Всички те са млади служители.

Освен загиналите има и един обгорен от пламъците горски служител, който е от Сандански. Той е с 10% изгаряния.

Президентът Румен Радев изказа съболезнования на семействата на загиналите. 

„Изразявам искрени съболезнования на семействата, близките и колегите на горските служители, които при изпълнение на професионалните си задължения днес загубиха живота си при гасенето на пожара в землището на село Петрово. Страната продължава да се намира в сложна пожароопасна обстановка. Благодаря на всички пожарникари, военнослужещи, горски служители, доброволци, местни власти за самоотвержените им усилия в борбата с огнената стихия“, написа държавният глава във "Фейсбук".