Пожар пламна в близост до стопанството на двореца Кричим. Изгоряла е цялата орехова гора в района.

Снимка: Емил Кацаров

Огънят тръгва по обед покрай стопанството на местен човек, което е на километър от държавната резиденция в Кричим. Мъжът първи се обажда на тел 112.

Огънят от тревите се пръхвърля на близката орехова гора, изпратени са  допълнително огнеборци, основната цел е да се спаси дворецът  в Кричим.

Снимка: Емил Кацаров

Пожарът е  обхванал около 80 декара и е спрян на границата  на двореца Кричим, участвали са осем пожарни с над 20 души, съобщи главен инспектор Стоил Дрянков – началник на Противопожарната служба в Стамболийски.

Огънят се  разгръща  на голям фронт-горят над километър и половина, но вече няма опасност за хората, нито за населените места, твърди заместник-кметът на община Стамболийски.

Снимка: Емил Кацаров

 Версиите за пожара са няколко. Разследва се дали огънят не е предизвикан от човек, който нарочно да е запалил сухи листа в ореховата гора. Владимир Маринов - служител в Държавно ловно стопанскво "Кричим", твърди, че служителите чули пукот, най-вероятно от високото напрежение и се обадили на 112. 

Снимка: btvnovinite.bg

Пожар лумна този следобед и в пазарджишкото село Ветрен.

Той е тръгнал от сметището, на бързо се е разпространил чрез сухи треви и така е стигнал до близката борова гора. Горят 120 дка, пожарни екипи от всички общини наоколо са на място.