За ново поскъпване на горивата предупреждават от Асоциацията на търговците, производителите и вносителите. Колко ще ни струва великденското пътуване?

Прогнозите за цени от 4 лева на литър по колонките няма да се сбъднат, но все пак се предвижда увеличение и през тази седмица, макар и минимално с по 2 до 3 стотинки на литър за всички горива.

Ако направим съпоставка с цените миналия Великден ще видим, че разходите ни за гориво са скочили осезаемо - най-много се е оскъпил дизелът - повишението е с почти 1 лев на литър. 

Търговци, производители и вносители казват обаче, че голямото увеличение се очаква именно след празниците.


Димитър е управител на малка верига бензиностанции в Бургас. Поддържа по-ниски цени, за да е конкурентен. 

"Продаваме на много малък марж, както виждате сме около 10-12 стотинки под останалите бензиностанции в града", каза Димитър Чичинов.

Но дори на неговите обекти цената мина психологическата граница от 3 лева за литър.

"Една нормална кола, около 50 литра, дизелова кола би трябвало да приготви около 150 лева на тези цени“, допълни Димитър Чичинов.

А това ще се отрази на великденския бюджет.

Мартин Иванов все пак и тази година ще пътува по Великден. Казва, че с разходите за трапезата и пътя ударът по джоба ще е голям.

„Казват 10 процента, но инфлацията е над 15 процента реално, нещата не са такива, каквито ги казват по телевизията и статистики, а колко ти струват по джоба, ето вижте 120 лева заредих в момента, 121 лв., средно зареждах 76“, обясни Мартин Иванов.

От Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива прогнозират поредно покачване на цените.

„В момента има едно увеличение от над 10 ст. на едро в рамките на една седмица, което не е отразено на колонките, но да се надяваме, че ще го задържим до края на седмицата, но след това ще се вдигат лека полека“, каза Димитър Хаджидимитров.

А малките бензиностанции отчитат драстичен спад на клиенти. Експертите коментират, че за да се стабилизира цената на петрола, трябва да се сложи край на войната.