11-годишен ученик пострада в голямото междучасие в двора на основното училище в град Пещера, след като стъпил в купчина пепел – отпадък от изгорелите пелети на парната инсталация.

Момчето е оперирано в клиниката по изгаряния на пловдивската университетска болница „ Свети Георги“. От Регионалното управление по образование започнаха проверка по случая.

„Това е гореща жар на земята, която с времето изстива. Той се е опитал да я прескочи и пада вътре в нея.“ „Според докторите има втора-трета степен на изгаряне. Може би, като се е опитва да си свали чорапите, е запретнал и кожата“, заяви баща му Рангел Тотев пред bTV.

Снимка: bTV

По думите на директора на учебното заведение Бойко Иванов вчера мястото не е било обезопасено. Огнярът е имал инструкцията да хвърля пепелта от изгорелите палети два дни след изваждането им от котелното. Той обаче не е изчакал и е хвърлил още горящи въглени. 

„На параджията му е разпоредено пепелта, която изхвърля, да не се изхвърля в същия ден, а да бъде изхвърлена на следващия или по-следващия ден, с цел, ако има неизгорели пелети, да не се създава предпоставка. Той това нещо не го е направил“, добави той.

Огнярят отрича да има вина. Винаги изхвърлял пепелта от пелетите същия ден. Просто трябвало в края на седмицата да покрие отпадъците от котелното с пръст.

„Може би да съм допуснал грешка, но нямам вина, че да съм го накарал детето аз да отиде там“, заяви Спас Богоев.

Петокласникът остава в болница. Има вероятност да бъде опериран повторно, ако се окаже, че има засегнато от изгарянията сухожилие.

Районната прокуратура в Пловдив се е самосезирала за инцидента, образувано е досъдебно производство.  Наказанието, предвидено от закона за това деяние, е до две години лишаване от свобода или пробация.