34 български семейства, които живеят в комплекс към посолството ни в Чехия, са притеснени, че ще останат на улицата по празниците.

Преди дни сънародниците ни разбират, че трябва да освободят държавните жилища до 31 декември.

След запитване на bTV министърът на външните работи Екатерина Захариева спря решението за напускане и разпореди проверка по случая.

Освен дипломати, в държавния комплекс от 5 блока към посолството ни в Прага живеят учители и сънародници с различни професии, които плащат наем на цени като в България. Някои от семействата живеят тук над 15 години, като всяка година преподписват договор. Така е било допреди дни, когато управителят им казва, че няма да сключат нов от януари.

„На 18 декември получих едно телефонно обаждане, че не съм одобрен – с едно изречение, без изтъкване на никакви доводи и мотиви“, разказва ни Галин Божков.

Друг жител на комплекса – Антоанета Янева, добавя, че по думите на посланика нареждането дошло от София.

Апартаментите, които трябва да бъдат освободени, са 34 от общо 80.

След въпрос от страна на bTV от МВнР изпратиха отговор: „След като научи от Вас за случая, вицепремиерът Екатерина Захариева се разпореди да се преустанови освобождаването на жилищата от наемателите. Абсурдно и нехуманно е хора, които са обитавали едно и също жилище в продължение на години, да бъдат уведомявани 12 дни по-рано, че трябва да го напуснат, и то по време на Коледните и новогодишни празници“, се казва в съобщението.

Българският посланик в Чехия Йордан Първанов обясни, че Законът за държавната собственост не позволява наемни отношения за над 10 години и добави, че има запитвания за жилищата от други българи. Увери обаче, че ще има гратисен период от месеци преди напускането.

„Търсим всички възможности това да не се случи в настоящите условия, а именно пандемия, в с условия сега на празници“, коментира той.

Засегнатите настояват за конкретни основания на решението за напускане.