18 000 украински бежанци ще бъдат транспортирани през следващите 3 дни от Черноморието към вътрешността на страната.

Голямото преместване започва утре сутринта от Варна.

С рак в четвърти стадий и дълго обикаляне из болниците в Бургас, Олга успява да намери начин да продължи лечението си. Сега е в очакване къде ще бъде преместена. 

"Обещаха контролен преглед и да ми осигурят химиотерапия. Вече пропуснах три месеца заради войната, а имам метастази. На всичко съм съгласна, само да ме оставят тук да продължа да се лекувам", казва Олга Дроган от Днипро.
 
Хората като Олга ще бъдат с приоритет при преместването, увериха властите. Сред бежанците, обхванати от анкетата, 1200 са бременни жени, а близо 3000 са инвалиди.
 

„Следвани непосредствено от хората с хронични заболявания, за които също се предвижда внимателно транспорта и мястото за настаняване", обясни Мариана Тошева, директор на Агенцията за бежанците.

На този етап обаче част от ведомствените бази в страната, които трябва да приемат бежанци, все още не са готови за това.

"Наистина, тези хора са вече в неизпълнение на заповедта на МС и ще понесат своята отговорност, ако в рамките на следващите 24 часа те не успеят да се справят с дадената им задача", заяви Тошева.

От Министерството на транспорта увериха, че е създадена добра организация за безпрепятственото транспортиране на бежанците.

"Такова масово превозване на хора и в такива съкратени срокове с висока степен на вероятност бих могъл да заявя, че е нямало в историята на БДЖ. И за нас това е предизвикателство. Заяви Владимир Върбанов, заместник-министър на транспорта.

"Ще има полицейско присъствие по маршрутите за придвижване от хотелите към ЖП гара Варна, където ще бъдат обособени буферни паркинги, които ще бъдат охранявани", обясни директорът на ОДМВР-Варна ст. комисар Атанас Михов.

Над 500 хотела в страната са заявили желание, че ще приемат бежанци при новите условия от 15 лв. на ден, като в 300 от тях и досега е имало настанени украински граждани. Така няма да има нужда те да бъдат местени.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!