Мегаделото КТБ започна по същество. Специализираният наказателен съд спря четенето на обвинителния акт по делото, което започна през пролетта. До това развитие се стигна след промените в Наказателно-процесуалния кодекс, които са в сила от броени дни.

Повече от 2 часа прокуратура и защита спориха дали промените, се отнасят за дела, които вече са започнали. Зам.-главният прокурор Иван Гешев допусна, че защитниците по делото за източването на над 2 и половина милиарда лева от КТБ умишлено бавят процеса, разчитайки на „случайно събитие”.

„Българската прокуратура не се страхува от процеса по същество. Ако защитниците не се притесняваха, щяха да настояват да тръгне. Но те вероятно на разчитат на други способи, смяна на политическата обстановка, смяна на длъжностни лица. Удавник за сламка се хваща”, подчерта зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Адвокатите на 18-те подсъдими са на мнение, че четенето само на кратък доклад може да постави клиентите им в неравностойно положение. „Това само потвърждава, че става дума за политически процес”, коментира адв. Константин Симеонов.