Голям пожар е избухнал около 12:30 часа край бургаския квартал „Банево“. Горят около 100 дка сухи треви и храсти, съобщиха за bTV от ОД на МВР в Бургас.

По искане на пожарната Община Бургас ще предостави четири водоноски и трактори, за да се подпомогне работата на огнеборците.

С тракторите ще бъдат изорани просеки, за да се спре настъпването на огъня към населени места.

На място за координиране на действията на институциите са комисар Николай Николаев, министърът на околната среда и водите Петър Димитров, кметът Димитър Николов и зам.-областният управител Владимир Крумов.

По разпореждане на министър Петър Димитров в района на квартал „Банево“ ще бъде разположена мобилна станция на РИОСВ, за да извърши замервания на въздуха.

„Винаги по едно и също време и на едно и също място се палят тези треви. Опасното е, че  вятърът духа в посока квартал „Банево“. Това е рисковано. Надявам се с допълнително мобилизирани пожарни коли да пресечем пътя на огъня към населеното място“, заяви кметът Димитър Николов.

Овладяването е трудно заради силния и променящ посоката си вятър. Огънят се разпространява изключително бързо, каза по-рано говорителят на бургаската полиция Цветелина Рандева.

„Гасенето е изключително затруднено заради силния и отривист вятър, който сменя непрекъснато посоката си и разпалва още повече възникналото запалване“, поясни Цветелина Рандева.