Боров масив гори между кварталите "Тева" и "Мошино" в Перник, съобщава директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов. За bTV Новините Николов заяви, че няма опасност за населението.

Сигналът е получен преди около три часа. На място са изпратени незабавно три екипа, които се стремят да ограничат пожара в посока кварталите.

По първоначална информация пожарът е тръгнал от горящи треви около край депото за твърди отпадъци над квартал "Мошино", но заради вятъра е обхванал боров масив до село Големо Бучино. Създадена е необходимата организация, в гасенето се включват и доброволци, но усилията на екипите за потушаване на пожара са възпрепятствани от силния вятър.

Огънят е обхванал стотици декари между пернишките квартали "Тева" и "Мошино" и селата Люлин и Големо Бучино.

"Комбинацията с топлина и вятър го направи 1000 декара. Тази комбинация и разрастването направи критична ситуацията", каза кметът на Перник Станислав Владимиров, който благодари на доброволците и съобщи, че "няма риск за здравето и живота на хората".

Заради пожара временно е затворен пътят между Големо Бучино и намиращото се в Софийска област Малко Бучино. Полиция отклонява автомобилите при Голямо Бучино.