Големите вериги аптеки са в готовност за безсрочна гладна стачка. Причината е новият договор, който трябва да подпишат със Здравната каса. Под него не са поставени подписите от страна на касата и на фармацевтичния съюз. Такъв договор се подписва за всяка година, той урежда взаимоотношенията между каса и аптека.

За 2013 г. се предвижда въвеждането на стандарт, според който един магистър-фармацевт трябва да отделя средно 8 минути за обслужване на рецепта. Оборотните аптеки са категорично против това.

Стандартът за обслужване в аптеките предвижда за период от 15 дни един магистър-фармацевт, назначен на 8-часов работен ден, да обслужва не повече от 660 рецепти. Ако едновременно е и собственик на аптеката и работи по 12 часа, ограничението е 990 рецепти. Предвидено е в населените места, в които има само една аптека, работеща със здравна каса, лимитът да е по-висок.

От фармацевтичния съюз мотивират нуждата от този стандарт с официална статистика, която показва, че една аптека с един магистър-фармацевт за първите 15 дни на септември са отчетени малко над 4100 рецепти, които касата е заплатила. Т.е. на всеки 52 секунди фармацевтът е обслужвал нова рецепта.

„Излиза, че пациентите не получават никаква фармацевтична консултация", коментира Мирослав Ненчев от Българския фармацевтичен съюз. Оттам обясняват, че въвеждането на лимит ще засегне не повече от 100 аптеки от общо 2100, които работят с касата. От Асоциацията на собствениците на аптеки обаче твърдят, че лимитът цели преразпределение на пациентите.

От асоциацията подготвят сигнал до Комисията за защита на конкуренцията. И предупреждават, че ще се извият опашки от пациенти, и че някои от тях дори ще бъдат връщани, заради достигнат лимит.

Ако лимитът бъде въведен, от Асоциацията на собствениците на аптеки заплашват, че няма да подпишат договор със здравната каса, съответно няма да отпускат лекарства по каса. Става дума за около 300 аптеки.

Варненският бизнесмен Веселин Марешки, собственик на верига аптеки, пък обяви, че ще изкара хората си на безсрочна гладна стачка пред сградата на касата. Той увери, че ще събере повече хора, от тези в последния митинг на БСП.

Очаква се договорът между касата и фармацевтичния съюз да бъде подписан до краа на утрешния ден. Но предвид назряващото напрежение не е изключено да има изненади в последния момент.