Бинес по време на карантина. Големите нехранителни магазини в страната намериха "вратичка" за работа.

Срещаме Рени на опашка пред голям строителен магазин в столицата. Казва, че разгледала предварително продуктите, от които има нужда, в интернет и успяла да си ги купи.

В този магазин касата е разположена пред входа на сградата, а служители консултират клиентите отвън. 

Потребителите поръчват онлайн. Така по метода "вземи на място" хипермаркетът работи въпреки забраните.

„Работим на принципа на открит пазар, в който се спазват посока на движение и всички посетители и продавачи са с маски. Обслужваме онлайн поръчки, поръчки по телефона за взимане от място и спешни неотложни нужди на нашите клиенти, при авария, повреда“, обясни управителят Емануил Манов.

Други от хипермаркетите, като този, са по-находчиви - съкратили са площта до разрешените 300 квадрата - показа наша проверка.

Желаещи да пазаруват в големи нехранителни магазини и във Варна.

"Да ти кажа честно, мисля, че е по-добре да бъдат тотално затворени, няма смисъл така да работят. Десетина дни, не е чак такъв проблем, смята клиентът Иван Дянков.

"При спазване на всички противоепидемични мерки, няма проблем да се работи по този начин – поръчване онлайн и вземане на стоката от магазина, ако не се струпват много хора", заяви областният управител Стоян Пасев.

Здравните власти отговориха за bTV, че магазините на практика не нарушават издадената заповед и не подлежат на санкция, но ще бъдат бдителни към работата на тези обекти и предстоят проверки.