Все по-рядко у нас можем да кажем, че политиката и изкуството намират пресечни точки. Тази седмица Валентин Кардамски, който е и художник, и пиар експерт в БСП, откри своя изложба в Народното събрание. Тя е наречена „Големите на 20 век”. 

Снимка: btvnovinite.bg

19 картини от една изложба - така Валентин Кардамски е видял големите личности на XX век. Сред тях много държавници и политици - цар Борис и синът му Симеон Сакскобургготски, Желю Желев, Ахмед Доган, Людмила Живкова, Сергей Станишев и Николай Добрев. Самият автор обаче избира за своя емблема друг. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е дядо Добри Святият. Това е последната картина, която нарисувах за изложбата. Първата беше на Давид, а тази беше последната. Искаше ми се да се гледат един друг. И между погледите им да минават общественици, политици”, разкрива той. 

И те минаваха. Някои дори успяха да видят себе се. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Беше ми интересно доколко този портрет отразява характера ми. Според мен показва, че има упоритост, но надявам се, и достатъчно мекота, не съм хардлайнер”, коментира лидерът на ПЕС Сергей Станишев. 

Снимка: btvnovinite.bg

Други пък видяха партийния си лидер. И потърсиха логика в подредената изложба. „Авторът е уловил онова специфично излъчване, което има почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Имаме огромна нужда от своите авторитети, от своите визионери и от хора, които да следваме”, коментира депутатът и пиар на ДПС Велислава Кръстева. 

Сред избраните личности на  век XX век Валентин Кардамски е подредил още Йордан Радичков, Нешка Робева, Ванга, Лили Иванова и Стоянка Мутафова.

От БСП обаче избраха да купят друг портрет - на Радой Ралин.

Снимка: btvnovinite.bg

Цената на картините варираше от 3500 до 7000 лева. Това обаче не стресна потенциалните купувачи.

В изложбата от 19 картини най-скъпата е „Давид - Народът”.

Интерес към картините освен БСП и ДПС проявиха и от президентството. От там нарекоха изложбата концентрация на българския преход.

„Ако забравим тези образи, това означава да изтрием себе си. Зная, че част от приходите от тази изложба ще отидат за деца, лишени от родителски грижи, но носят таланта в себе си и трябва да бъдат поощрявани”, посочи вицепрезидентът Илияна Йотова. 

Според гостите на събитието големите отсъстващи сред картините на тази изложба са Иван Костов, Георги Първанов, Корнелия Нинова и Бойко Борисов.