Големият български актьор Васил Михайлов навършва 85 години. Най-голяма популярност му носи изпълнението на ролята на Петко войвода в телевизионния сериал „Капитан Петко войвода“.

Роден е на 6 април 1938 г. в Стара Загора, но произхожда от бежанско семейство от Мараш, Западна Тракия. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Желчо Мандаджиев.

Играл е в различни постановки в "Театър 199", в Народния театър „Иван Вазов“, в театър „Движение“ и др. През годините най-много е работил с режисьорите Крикор Азарян, Асен Шопов, Леон Даниел, Иван Добчев.

"Нищо, че сме малка страна, българската душа е голяма! Достатъчно е да чуеш как се пее в Тракия, как се пее в Добруджа, как се пее в Северозападна България, как се пее в Банско... Толкова много души има България", казва Васил Михайлов пред списание "ЛИК".

Снимка: БГНЕС

Дебютира в киното, когато е на 24 години. Първата му роля е на Неприятния в "Хроника на чувствата“ на Любомир Шарланджиев.

Добива голяма популярност и става любимец на българската публика заради ролята си на капитан Петко войвода в 12-серийния едноименен филм. Филмът излиза през 1981 година. При обиколката на екипа из страната актьорът е посрещан като национален герой с хляб и сол, припомня БТА.

Васил Михайлов има над 230 роли в театъра, киното и телевизията за над 50-гоишната си творческа кариера. Носител е на много отличия.

На 8 февруари 2018 г. е удостоен с наградата "Икар" на Съюза на артистите в България за изключителен принос към българския театър, която той отказва да получи. Тогава 80-годишният актьор се аргументира за отказа си с думите: "Това е моят малък скромен протест за всичко онова, което става и не се случва в театъра!".

На 10 юли 2019 г. на церемония в Гербовата зала в президентството Васил Михайлов е удостоен с орден "Стара планина" (първа степен) за изключително големи заслуги в областта на културата и изкуството.