Година след най-голямото земетресение у нас през последните 100 години, все още има хора от Перник, които живеят във фургони.

Цветанка от с. Витановци живее в къщата си от 1959 г. След земетресението общината възлага на независими оценители да опишат щетите. Заключението на експертите е, че държавата трябва да отпусне 61 000 лева, а къщата да се събори, защото е негодна за живеене. Комисията обаче отпуска само 10 000. Сега Цветанка живее във фургон на няколко квадратни метра в двора на къщата си, близо до кокошките и кучето-пазач.

„Не е нормално хора с леки пукнатини за един-два комина да получат 10 000 и аз да получа 10 000 за къща, която механизирано трябва да се събори. Не е реално”, казва жената.

Това не е единственият случай в селото. По думите на кмета на Витановци Първан Симов „всички, които са ги оценили над 10 000 лева, са получили 10 000 лева. А под 10 са получили над 70 процента.

Според кмета на община Перник Росица Янакиева случаят трябва да се преразгледа от комисията. „Тази междуведомствена комисия не е застрахователно дружество. В конкретния случай обаче тази възстановителна помощ е прекалено малка в сравнение с голямата щета, която е нанесена на жилището, и смятам, че не е справедливо”, заяви тя.

От междуведомствената комисия отговориха, че размерът на средствата, които се отпускат, не зависи само от експертите на общината, но и от данъчната оценка, броят на собствениците и дали жилището е единствено на потърпевшия. Всички решения на комисията могат да бъдат оспорени пред съда. Цветанка е подала жалба до комисията и чака отговор.