Столичната община обяви конкурс за избор на изпълнител, който ще ремонтира бившия Национален център по наркомании на ул. „Пиротска“ 117, за да може в сградата да се помещава денонощна общинска детска поликлиника. Тя ще обсулжва малките пациенти с плащане по Здравната каса.

Обществената поръчка за 1 млн. лв. включва ремонта и обзавеждането, но не и купуването на медицинската апаратура: „То ще бъде избрано следващата година, когато е в ход изпълнението на проекта. Това е просто основен ремонт. Трябва да се направи отводняване, ремонт на покрива, изграждане на асансьор. Това са изчисления, направени на място на база на реалното състояние на сградата“, коментира пред bTV столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Изпълнителят ще бъде избран до месец. Възможно е спечелилият да предложи по-ниска цена.

Преди повече от година Столичната община не поднови договора с центъра по наркомании и оттогава сградата е необитаема.

Миналата година служителите на центъра възроптаха срещу преместването им с аргумента, че това ще се отрази пагубно върху наблюдението на зависимите. Днес жители на квартала одобряват да има детска поликлиника.

„Живеем вече 30 години тук. Нашият педиатър е в „Гоце Делчев“. Ние сме си го избрали, тъй като в района, не сме намерили по-подходящ“, разказа живуща в район „Възраждане“.

За облика на сградата ще се погрижи художникът Nassimo.

Здравното заведение ще разполага със специалисти в различни области на медицината - в това число детски пулмолог, УНГ специалист, офталмолог, хирург, гастроентеролог и др. Предвидено е да има и лаборатория.

Клиниката ще разполага и с дневен стационар, ако е необходимо извършване на манипулации като венозни вливания, ваксини, инхалации, активно наблюдение.

Очаква се в средата на следващата година клиниката да започне да набира медици.