Отново тонове отпадъци плуват в река Искър. Повече от година след екологичното бедствие край Своге, когато се образува плаващо сметище с големината на футболно игрище, bTV провери каква е ситуацията сега.

Екипът ни тръгна по поречието на Искър през две общини.  Макар такива апокалиптични гледки като през зимата на 2021 г. край свогенската ВЕЦ “Прокопаник” вече да няма, в реката и по бреговете продължава  се  изхвърля боклук.

Местната власт неведнъж е чистила района, bTV също е разказвала за проблема, но нарушителите не спират.

Обхождаме участък от трийсет километра по реката. Там, където Искър пресича  пътища, най-лесно могат да се видят резултатите от нашата безотговорност.

Снимка: btvnovinite.bg

Край село Струпец откриваме две сметища. Едното –със строителни отпадъци, другото – с битови. От дрехи и възглавници до туби и кори от яйца. 

„Има и такива, които спират с автомобила и хвърлят чували с отпадъци директно в реката“, казва кметът на село Струпец Пламен Лалов.

Снимка: btvnovinite.bg

Екипът ни продължава по поречието. Там, където най-често се изхвърля, има табели  – с молби и дори сентенции.

В сметище край село Кунино има изхвърлени строителни отпадъци, обзавеждане от кухня, фотьойл и дори хладилник.

Снимка: btvnovinite.bg

„Никой не му пука къде ще изхвърли боклука, но другата е, че не получават и наказания за това нещо, щото по света за това нещо се наказва“, казва местната жителка Бисерка Радойчовска.

И ако кметовете твърдят, че нарушители трудно могат да се хванат, ВЕЦ-овете по поречието са длъжни да "хващат" - боклука.

Отпадъкът се събира на ръка и с техника. После се транспортира  до депо срещу такса.

Снимка: btvnovinite.bg

„Най-големият проблем е, когато има много голям дебит на реката, тогава по бреговете на самата река се събират купища боклуци, тонове, и колегите в Своге видяхте какво е положението, това също идва и при нас“, казва Николай Пацовски, началник на ВЕЦ-Кунино.

За изчистването на плаващото сметище край Своге през зимата на миналата година държавата отпусна над 200 хиляди лева.

Експерти предупреждават, че при продължителни валежи и високи води може отново да се стигне до поредна екокатастрофа като тази край Своге.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!