Ще бъде наложена глоба за неспазване на противоепидемичните мерки в Калофер по време мъжкото хоро във водите на Тунджа за Богоявление.

Това заявиха за bTV от Областния оперативен щаб. Санкцията ще бъде наложена от РЗИ-Пловдив. 

Предстои проверка кой е организаторът на празненствата. Ако е кметът на Калофер Румен Стоянов - санкцията ще бъде 1000 лв., а ако е администрацията му – 2000 лв.

"Във връзка с неспазването на противоепидемичните мерки, а именно не осигуряването на дистанция и не носенето на предпазни средства, ще се наложи санкция на кмета на населеното място", уточни областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

Снимка: БГНЕС

Кметът на Калофер е готов да плати от джоба си, както евентуално наложената му лична санкция, така и глобата на кметството. Стоян разбра, че ще бъде глобен от РЗИ-Пловдив за леденото хоро в Тунджа, докато се срещаше с държавния глава Румен Радев, за да обсъдят готовността за изборите на кметовете на малки населени места.

Без страх от вируса калоферци влязоха в студените води на Тунджа рано сутринта. С тъпани и гайди те се хванаха на мъжкото хоро.

В минутите преди 8 ч. попът хвърли осветения кръст. После светинята беше предадена на най-малкия участник в хорото.

Снимка: БГНЕС

"Това са калоферци. Външни хора няма. Виждате, че редът и дисциплината са на ниво", каза Сава Куфаров и допълни, че здравните власти не трябва да се намесват при изпълняването на подобни ритуали.

Местните бяха категорични, че глобите няма да ги спрат да изпълнят традицията и са готови да платят. 

Докато хорото се виеше, тази година гостите наблюдаваха от брега. А полицията охраняваше мястото. Въпреки мерките, част от посетителите бяха без маски. След излизане от реката, танците продължиха на улицата. А ритуалът премина без инциденти.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!