Неизвестни остават както мотивите, така и самоличността на извършителя на зверското убийство в Русе. Днешната визита в дунавския град на главния прокурор Сотир Цацаров и на вътрешния министър Младен Маринов не даде повече яснота по случая със смъртта на журналистката Виктория Маринова.

Към момента нито една от масово тиражираните хипотези за престъплението не е официално опровергана.

„Ако имахме съвпадение по ДНК, щяхме да го съобщим веднага и щяхме да сме задържали извършителя", подчерта Младен Маринов. По думите му разследващите не подценяват нито една версия за мотива на престъплението.

„Работим по версия както за случайно събитие, извършено от лице, което е с психически отклонения и силно изразен полов нагон, но не изключваме и версия за планирано действие също от такова лице или от някакъв личен мотив. Нито една версия не подценяваме, работим по всички”, заяви още Маринов, цитиран от БГНЕС.

Според главния прокурор Сотир Цацаров обаче няма категорични данни убийството на 30-годишната жена да е свързано с работата ѝ като журналист.

„Не можем да кажем, че версията за изпълнението на работата ѝ като журналист или с оглед тематика на предаванията ѝ е определящата версия. Нека на този етап бъдем пестеливи, не защото няма какво да кажем, а защото всяка непредпазливо изтървана дума ще увреди пряката работа. Едно е сигурно – извършените действия са изключително брутални и изключително жестоки”, заяви Сотир Цацаров.

Мнения на колеги

Някои от местните журналисти в Русе по-скоро отхвърлят версията, че убийството е свързано с работата на водещата.

„Всеки наш колега може да прецени дали те имаха нещо общо с разследващата журналистика. Моето мнение е, че тази версия, която все повече набира скорост в социалните мрежи, че убийството има връзка с работата ѝ, ми се струва несъстоятелна”, коментира пред bTV кореспондетът на „Монитор” и „Телеграф” Жанета Йорданова.

Колегите на Маринова от медията, в която е работила обаче, настояват да узнаят каква е причината за смъртта ѝ.

„Ние от TVN винаги сме искали да говорим за истината. Вики ни е подкрепяла в това. Искаме просто да разберем защо в събота вечер Вики не се прибра”, заяви Ирина Лазарова, колежка на убитата.

Зверско престъпление - така определи станалото кореспондентът на БНР в Русе Ася Пенчева.

„Никой не заслужава да получи такава смърт и нито едно дете не заслужава да остане без майка на 7 години. За мен преекспонирането и обръщането на фокуса са всъщност големия проблем на журналистиката. Защото ако версията, че това е личен мотив и убиецът е просто психопат се докаже, ще гръмне балонът на разследващата журналистика. Обаче, ако се докаже другото, че действително работата ѝ е била повод за това жестоко убийство, ще бъде също голям удар по журналистиката”, коментира Пенчева.

Днес следобед, на метри от мястото, където е открита Маринова, кореспондентите на bTV се натъкнаха на разкъсана в яката спортна блуза.

Снимка: btvnovinite.bg

Не е ясно дали намерената дреха е свързана с убийството на журналистката. 

Отзвук в страната

Докато тече разследването, в редица градове се организират бдения в памет на водещата. В Ямбол се състоя протестно шествие на таксиметрови шофьори. Те преминаха в колона и под полицейски ескорт през централните улици на града. 

Тялото на 30-годишната Виктория Маринова беше открито вчера от минувач на крайбрежната алея на Дунав. Тя е била изнасилена и убита по особено жесток начин. Маринова беше административен директор на русенската медия TVN и водещ на едно от предаванията, излъчвани в ефира на телевизията.