Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди незабавна проверка след репортаж в сутрешния блок на bTV за незаконен развъдник на кучета в с. Маломир, съобщиха от прокуратурата.

Сутринта ви показахме незаконен развъдник с над 300 кучета в ямболското село Маломир. Животните са затворени в обор заедно с крави, а кметът на селото Йордан Тодоров твърди, че държавата е безсилна по случая.

Днес там бяха служители от полицията, прокуратурата и Агенцията по храните.

Два скелета на кучета са намерени в обекта. Той се е оказал и без разрешително. Според проверката на Агенцията по храните кучетата се гледат сравнително добре, така мисли и собственикът на обекта. Не на такова мнение са хората, подали сигнала, и от организацията за защита на животните.

Собственик на зловещото място е Христо Манолов, който търгува в цялата страна. Свързваме се с него като клиенти. По телефона той казва, че има към 200 кучета и може да осигури различни породи. За животните в Маломир се грижели родителите му.

Родителите на собственика посрещат екипа ни агресивно, твърдят, че животните не са за продан. Незаконният кучкарник работи от години, а според запознати  печалбата е стотици хиляди годишно.

"Установява се дали отговаря на съответните законови изисквания за отглеждане на животни, извършен е оглед и на самите животни, за да се установи има ли жестокост спрямо тях”, заяви окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев.

Природозащитници твърдят, че не са спазени елементарни изисквания според наредбата за отглеждане на животни – минимална площ на едно куче е 10 кв.м и допълнителна площ за всяко следващо куче е 3,5 кв.м. Собственикът твърди, че условията за четириногите са достатъчно добри.

Районна прокуратура в Ямбол е започнала тази сутрин досъдебно производство с оглед престъпление по чл. 325 б, ал.2, т.1 от НК (проява на жестокост към животни). 

Ще бъдат проверявани доходите на собственика, свързани с продажбата на кучета.

Вероятно ще му бъде наложена глоба и предписания да приведе условията във вид, който ще бъде добър за животните. От организацията за защита на животните се заканиха да обжалват това решение.