Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искания за снемане имунитета на народните представители от "Воля" Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов, съобщиха от прокуратурата.

Тримата се разследват за изнудване вече три години от Окръжната прокуратура във Варна. Според обвинението като бизнес партньори те са изнудвали други аптеки с цел монополизиране на пазара.

В Народното събрание Пламен Христов и Кръстина Таскова обявиха, че се отказват от своите имунитети. Все още обаче не е ясна реакцията на Марешки, който днес не е в парламента. Депутатите му не са успели да разговарят с него. „Цялата тази съвкупност от атаки много мирише на бензин”, изтъкна Пламен Христов.

От прокуратурата посочиха, че в хода на проведеното разследване са събрани доказателства за това, че в периода от есента на 2012 г. до края на 2015 г. в градовете Варна, Добрич, Видин, Плевен и София народният представител Веселин Марешки е заплашил 7 собственици на аптеки с увреждане на имущество и други противозаконни действия с тежки последици за тях.  

Целта на Марешки е била да принуди собствениците на аптеките да се разпоредят със свое право – да прехвърлят дружествени дялове от управляваните от тях търговски дружества на търговски дружества, собственост или контролирани от Веселин Марешки или прекратят търговската си дейност.

В някои случаи целта му е била да принуди собствениците на аптеки да се задължат да купуват при неизгодни условия лекарства от неговия склад за лекарствени продукти, посочват от прокуратурата.

Доказателствата сочат, че в инкриминирания период от време Марешки е заплашвал собствениците на аптеки, че чрез целенасочен административен натиск – чрез извършване на тенденциозни проверки от негови приближени служители от Изпълнителната агенция по лекарствата и чрез нелоялни търговски практики, ще доведе до фалит търговските им дружества и ще ги принуди да преустановят дейността си.

В четири от случаите - във Варна, Добрич и Плевен, Марешки е действал сам, в два от случаите - заедно с народния представител Пламен Христов, а в един от случаите принудителните действия са били извършени от Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова, казаха още от прокуратурата.

За аптеките в района, включващ областите Стара Загора, Хасково, Кърджали и Пловдив била определена да отговаря Кръстина Таскова. За района, включващ областите София, Плевен, Ловеч, Враца, Видин, Монтана, Перник, Кюстендил и Благоевград, бил определен Пламен Христов. С района, обхващащ областите Варна, Шумен, Добрич и Разград се ангажирал Веселин Марешки.

С днешните исканията за сваляне на имунитети стават общо 9 към 8 народни представители, защото за Марешки това е второ искане.