Димитър Главчев: Ако Румен Радев не се съгласи, отговорността е негова (ВИДЕО)

Служебният премиер коментира темата за смяната на министрите от Брюксел

Редакторски екип Редакторски екип

Публикувано в  09:47 ч. 18.04.2024 г.

Сблъсъкът между президента и служебния премиер за рокадите в кабинета. След критиките на държавния глава, че за правителството е номиниран заместник-председател на партия ГЕРБ, от Брюксел Димитър Главчев отговори, че остава категоричен за имената на новите министри.

"Готов съм за диалог по всяко време с президента – какъвто съм провеждал и досега. Отговорността за министрите, които предлагам, е изцяло моя. Този, който осуети предложените от мен министри, ще поеме отговорност за това, което ще се случи“,  коментира служебният премиер Димитър Главчев.

„Ако президентът не се съобрази с предложенията ми, отговорността ще бъде негова“, посочи още той, като попита кой издава указа за назначенията.

„Готов съм винаги за диалог. И досега съм провеждал такъв“, посочи служебният премиер.

На 15 април служебният премиер Димитър Главчев предложи Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър. В предложението до президента Румен Радев той предложи поста да заеме Даниел Митов. 

Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите, от друга.

bTV научи, че координацията между главата на правителството и министъра на външните работи по време на конфликта и ескалацията на напрежението между Иран и Израел била трудна. Имало е затруднение и по отношение на координацията на българската позиция във връзка с атаката на Иран.

А на 16 април стана ясно, че Главчев предлага още една персонална смяна в състава на служебния кабинет - Кирил Вътев да бъде освободен от поста министър на земеделието и храните и длъжността да заеме Георги Тахов.

В предложението си до президента Румен Радев служебният премиер посочва като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения.

На 17 април държавният глава отправи покана към Димитър Главчев - да се срещнат в петък и да коментират предложенията му.

Радев посочи, че те не могат да включват заместник-председатели на политически партии. "Досега аз не съм назначавал такива в служебен кабинет“, отбеляза президентът.

Решенията в Брюксел

„Марк Рюте, премиерът на Нидерландия, ме попита какво се случва у нас. Обясних му за промените в Конституцията, за които той не знаеше“, каза след заседанието на Съвета служебният министър-председател Димитър Главчев.

„Разказах всичко, което се случва. Смятам, че нашите партньори са добре запознати в каква ситуация сме в момента и какво се случва“, допълни той.

„В лични разговори европейските лидери не следят. Обясних, че при нас има два типа избори. Те казаха, че ще ни е по-трудно – това бяха разговорите“, уточни Димитър Главчев.

Какви още решения са били взети – вижте във видеото: