От днес до неделя турските граждани, живеещи в България, имат право да гласуват на референдума за по-големи правомощия на президента на Турция.

Анкара отвори три секции на наша територия – в мисията си в София и в консулствата в Пловдив и Бургас.

И трите дни гласуването ще продължи от 9:00 ч. до 21:00 ч.

Днес край секциите има засилено полицейско присъствие. В София и Пловдив нямаше опашки, съобщиха репортерите на bTV. Статистиката показва, че специално в Пловдив гласуват под 1000 души.

В Бургас имаше желаещи да гласуват още преди секцията да бъде отворена. Турските граждани с адресна регистрация в Бургаски консулски окръг са близо 2000.

По повод острата декларация на ДПС срещу референдума, турският посланик Сюлейман Гьокче обяви, че е възможно партията да опита да повлияе на българите с турско гражданство за вота им.

„От наша гледна точка това означава влияние на една политическа партия и намеса във вътрешната политика на Турция“, каза посланикът.

Той беше един от първите гласували, като се пошегува, че днес изпълнява три длъжности – на дипломат, на гражданин и на член на секционна комисия.

Около 55 млн. са гласоподавателите в Турция, а в чужбина – около 2,9 млн. в 57 държави, каза генералният консул в Пловдив Хюсеин Eргани.

Бюлетината, с която турците решават дали да позволят повече правомощия на Реджеп Ердоган съдържа само отговори „Да“ и „Не“ и за разлика от бюлетините у нас няма написани въпроси, които да припомнят въпросите.

Всички гласове от чужбина формират един избирателен район с 3000 изборни секции.

Вижте повече във видеото повече за гласуването и какво мислят българските турци: