Катастрофиралите вчера мигранти са преминали през зелена граница, те категорично не са преминали с буса през българската граница. Това каза в предаването „Тази сутрин” директорът на „Гранична полиция” Светлан Кичиков.

Това е станало на място, където все още предстои да бъдат изградени системите за по-добро наблюдение, инженерно-възпрепятстващото съоръжение, обясни директорът. По думите му то вече е изградено.

Според него тези хора са щели да бъдат заловени със сигурност на българската територия, защото задачата са службите е не само да ги възпират, а да унищожават тези канали, да стигнат до организатора.

За жалост организаторите вече наемат непълнолетни лица да им вършат работа, тъй като всички знаят, че те не носят наказателна отговорност, допълни гл. комисар Кичиков.

От началото на годината досега има 2054 опита на граждани на трети страни да навлязат на територията на България през българо-турската граница.

От началото на годината у нас са задържани 52-ма организатори, които се занимават с превози, каза още Светлан Кичиков.

Миналата година за същия период за 2016 г. е имало 19 147 опита за преминаване на границата, а тези, които са преминали и са задържани, са по-малко от 400, каза директорът на "Гранична полиция".

Снимка: Ладислав Цветков

Голямата част от задържаните са хванати в района на самата граница.

"Нашата цел е да противодействие на каналджийската дейност. Ако го задържим на самата граница, трудно бихме могли да стигнем до организаторите на канала. Ако ги предотвратим, това е временно прекъсване на тази нишка", каза гл. комисар Кичиков.

По думите му те стигат до организаторите, но въпросът е да съберат достатъчно годни доказателства, за да им бъде повдигнато съответното обвинение.

Според системата, с която работят организаторите, заплащането за превоза е, ако бъдат придвижени от начална до крайна точка, там закъдето са си платили. Финалната точка обикновено е страна от Западна Европа.

В някои случаи сумата варира до няколко хиляди евро на човек, за да може да премине през българска територия и да продължи през Западна Европа.

Дават се едни огромни суми, за да бъде извършено това движение, коментира гл. комисар Кичиков.

По думите му има и замесени служители на властта в схемите на каналджиите. „В МВР има служба, която следи корупционните практики“, подчерта той в обяснение, че се вземат мерки за борба срещу корупционни практики.

В Турция властите също предприемат такива мерки, които да ограничават движението на тези граждани така, че да не напускат тяхната територия и техните усилия със сигурност не са малки.

Миналата седмица бяха задържани голям брой чужди граждани на турска граница, опитващи се да преминат на българска територия. Ние също подаваме сигнали и турските власти реагират адекватно, допълни гл. комисар Кичиков.

Той не можа да каже каква част от тях са опасни, защото в този процес са ангажирани и други служби за сигурност, провеждат се беседи с тях и се преценява.

Снимка: Ладислав Цветков

Извънредното посещение на вътрешния министър Валентин Радев на границата при Малко Търново е било изненада и за него, обясни Кичиков.

Заведоха го точно на съоръжението в района на Малко Търново, където е изградена новата част. Точно там оградата е двойна. Това е мястото, където е било срязано съоръжението и се започва да бъде затваряно, обясни директорът на "Гранична полиция".

На твърденията на Елена Йончева за корупционна схема, при която в района между Тунджа и Марица вместо двуреда е изградена едноредова ограда, за да се усвоят средства, гл. комисар Кичиков отговори, че не само този район, а и в други оградата е единична, като това се обуславя от редица причини.

Първоначалното задание е било да бъде двойна оградата, след което се е наложило да бъде коригирано самото задание, поради това, че средствата е трябвало да бъдат намалени. На участъците, където няма чак такъв засилен натиск и които са труднодостъпни, сме си дали съгласието оградата бъде едноредова, допълни гл. комисар Кичиков.

От разговорите с областните управители, които отговарят за изграждането на оградата – в Бургас ще бъде готово цялото съоръжение към средата на месеца.

В района на Хасково участъкът е каменист и се наложи да се променят някои неща. Там ще бъде изградена оградата до края на месеца, началото на другия, обясни директорът.

Снимка: Ладислав Цветков

На въпроса работят ли в лоши условия българските граничари, директорът каза, че това нещо е прекратено. Сложени са добри фургони, направени специално за тази цел, които ще бъдат оборудвани с агрегати.

Службата обаче има нужда от още кадри. Не могат да си запълнят местата, защото районите са доста отдалечени и обезлюдени, допълни директор Кичиков.