Гигантска машина спря тролеите в Бургас и блокира центъра на града за часове. Самоходната платформа от над 1 600 тона, е най-тежкият товар, преминавал някога през нашата страна.

Машината е за новата рафинерия край Бургас. За да не пречи на движението, за сложната операция беше избран почивен ден, а транспортирането на гигантската машина започна още по тъмно.

Огромните реактори за рафинерията бяха докарани по море със специален кораб. Близо година е продължила предварителната организация по превоза. Дърветата по улиците бяха окастрени, а част от тролейбусната мрежа и светофарите - премахнати, за да не бъдат съборени.

До последно техници сваляха кабели по трасето. Фирмата, ангажирана с логистиката, е внесла половин милион лева гаранция, в случай че свръхтоварът повреди инфраструктурата.

„С 240 гуми, абсолютно хидравлично е, всяка гума има едно и също налягане. Както виждате, няма никакви поражения по асфалта, никакви поражения по инфраструктурата,” каза Десимир Генчев - управител на фирмата.

„В рамките на една седмица ще възстановим движението на тролеите, през това време автобуси пътуват по линията на тролейбусния транспорт,” каза на свой ред директорът на общинската фирма по автотранспорта в Бургас Петко Драгнев.

От съображения за сигурност, районът по маршрута на гигантското съоръжение, беше отцепен. Десетки ентусиасти обаче не спаха, за да проследят пътя на машината.

Съоръжението, което е високо близо 9 метра, широко над 6 и дълго 57, се направлява дистанционно. Заради огромната тежест, самоходната платформа пъплеше по улиците с по-малко от километър в час.

Очаква се 20-те километра до рафинерията да бъдат изминати за половин денонощие. На 15 септември същата операция ще бъде повторена за втория реактор.

Снимки от транспортирането ни изпратиха потребители на рубриката Аз, репортерът.