Засягането на независимостта на прокуратурата представлява реална пречка пред усилията за противодействие на престъпността в европейски план. Това предупреди главният прокурор Иван Гешев по време на 15-ия годишен Консултативен форум на главните прокурори от страните членки на Европейския съюз в Хага.

От пресцентъра на държавното обвинение го цитират да споделя пред колегите си „опасенията на българската прокуратура, че ако се стигне до закриване на органите на специализираното правосъдие у нас, това ще доведе до сериозни затруднения при изпълнение на ангажиментите на България спрямо Европейската прокуратура и Евроджъст“.

Друг основен акцент във форума е и стартиране на работата на Европейската прокуратура. Във връзка с това европейският главен прокурор Лаура Къовеши и нейният екип информираха участниците за дейността на структурата през първите месеци от нейното функциониране.

„В рамките на Консултативния форум главният прокурор Иван Гешев проведе и работни срещи, в които бяха обсъдени въпроси от взаимен интерес, независимостта на прокурорската работа и обсъждане на развитието на Консултативния форум, с цел утвърждаване правовия ред и върховенството на закона в държавите членки на ЕС“, пишат още от прокуратурата.