Един кръг от медии, които претендират, че защитават независимостта и върховенството на закона, през последните седмици проведоха кампания от неистини, натиск и мрънкане в посолства. Така главният прокурор Иван Гешев коментира оправдателните присъди по делото за продажбата на държавния дял в EVN. В рамките на процеса на първа инстанция беше оневинен издателят и бизнесмен Иво Прокопиев.

„Подсъдимият Прокопиев не е по-различен от подсъдимия Цветан Василев, подсъдимия Арабаджиев, подсъдимия Банев, подсъдимия Миню Стайков, обвиняемите Бобокови – всички те са невинни до доказване на противното (…) Ако говорим за престъпника Брендо, единствената прилика, която може би е напълно случайна, са част от защитниците. (…) Когато разследваш определено лице, то обвързва това с факта, че е собственик на медии. Означава ли това, че ако престъпникът Брендо си основе два сайта, той не трябва да бъде разследван?“, запита Гешев.

 

Той видимо се подразни на въпроса какви ще са последиците от разследването на Антикорупционния фонд за участие на бивши и настоящи магистрати в схема за кражба на цял работещ бизнес. „Да кажа ли кой влиза в Антикорупционния фонд – един бивш журналист от „Капитал“, един настоящ журналист от „Капитал“, агент Сашо – забравих му името, както и други хора. На мен ми е ясно тези хора какво правят. Това, което казват, дали е истина, е втори въпрос, това ще провери Градска прокуратрура“, заяви Гешев.

 

Той допълни, че са започнали и проверки на две производства от инспектората на ВКП.

 

„Прокуратурата не се притеснява да проверява всичко, което фигурира в медиите – независимо дали са 8 джуджета (по името на ресторант с централна роля в разследването на АКФ – б.р.), 10 малки негърчета, някакви други комикси – всичко проверяваме с еднакъв стандарт“, подчерта главният прокурор.

 

НК е морално остарял

Главният прокурор дойде в Народното събрание, за да представи отчета на държавното обвинение. 99,6% от разследванията са приключили в установените от закона срокове. Над 70% от тези производства са решени в срок от 7 до 8 месеца.

Делът на оправданите лица е 2,5%, при 2,7% за 2018 г. Делът на осъдените и санкционирани с влязъл в сила съдебен акт е 97,5%. „На едно от първите места сме в Европейския съюз“, отбеляза още Иван Гешев.

Снимка: Ладислав Цветков

Той отбеляза, че Наказателният кодекс „е морално остаеял“, „кърпен десетки пъти“ и в резултат регулира обществени отношения, които вече не съществуват, докато не урежда нововъзникнали такива. За пример той даде необходимостта от прецизиране на текстовете за престъпления по служба, корупционни престъпления и подкупа в частния сектор.

В близкия месец прокуратурата ще представи експертно предложение за конкретни промени в НК и Наказателно-процесуалния кодекс.