Главният прокурор Иван Гешев е на 2-дневно посещение в Брюксел, където ще се срещне с представители на Европейския парламент, съобщават от държавното обвинение.

От там уточняват, че основен акцент в разговорите ще бъде ролята на съдебната власт и за утвърждаване на принципите на върховенството на правото у нас.

Припомняме, че този месец обвинител №1 писа на редица европейски институции, че върху него и българската прокуратура се оказва натиск от изпълнителната власт. От правителството отрекоха.

„В рамките на срещите ще бъде разгледана законодателната рамка в контекста на провежданата съдебна реформа в България с цел прилагане на европейските стандарти в националното законодателство. Главният прокурор Иван Гешев ще запознае европейските парламентаристи с проблемите, свързани със защита правата на ЛГБТИ общността, малцинствените групи и хората в неравностойно положение“, уточняват от прокуратурата.

По думите им ще бъде дискутирана ролята на прокуратурата за тяхното преодоляване, както и с водещата роля на институцията по недопускане на зловредно чуждестранно влияние, засягащо интересите на Европейския съюз и страните членки на НАТО.

В рамките на посещението си в Брюксел Иван Гешев ще се включи от Европейския парламент и в организираната от членовете на Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи дистанционна среща, посветена на наблюдение на демокрацията, върховенството на правото и човешките права в България.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!