Инициативата за установяването на намесени в случая с катастрофата на Околовръстното полицаи е на Прокуратурата, а не на дирекция вътрешна сигурност на МВР. Това заяви главният прокурор Иван Гешев.

Според него катастрофата е резултат от липсата на добро взаимодействие между институциите.

„Установяването на тези полицаи е станало с постановление на СГП, която е възложила на вътрешна сигурност да установи има ли полицаи и след това се развива целия сюжет“, уточнява главният прокурор.

По думите му случилото се е резултат от войната по пътищата и разрухата на правосъдната система. „За дрогираните шофьори имаме предложение от две години, ама никой не го интересува.

„Това е последствие, последствие от войната на пътищата, последствие от тая разруха в правосъдната състема, която настъпи, последствие от законодателния вуртарализъм. Резултатът е, че сме водещи в цяла Европа по катастрофи, смъртни случаи и тежки увреждания. Ние сме водещи по черна статистика“, каза още главният прокурор. 

По-рано през деня говорителят на СГП заяви за bTV, че двамата полицаи са станали свидетели на катастрофата на Околовръстното, при която загина френски гражданин, но са подминали мястото на инцидента. По-късно са карали на заден ход в продължение на километър, за да се отзоват на сигнал от дежурната част.