Главният прокурор Иван Гешев дойде на заседанието на Комисията по конституционни и правни въпроси, което вчера беше отложено за тази сутрин.

Депутатите трябваше да гласуват на второ четене дали Бюрото за защита на свидетелите да бъде прехвърлено от обвинител номер едно към правосъдното министерство, както и текстове за закриване на спецсъдилищата и спецпрокуратурата. До обсъждане така и не се стигна.

„Слушам през последните дни политическото клише „юридическа реформа“. Това не е реформа, а юридическа катастрофа, а цената ще платят българските граждани. Тези законопроекти не реформират, а унищожават нещо работещо“, заяви пред журналисти Гешев.

По думите му резултатът ще е застрашаване на защитените свидетели от мафията, както и „смачкване“ на най-важните дела в държавата – срещу олигарси и организираната престъпност.

„Вероятно ще доведе и до освобождаване на замразените пари на мафията в размер на около 3 млрд. лв. и други последствия. Ако това е реформа, аз не я разбирам така“, каза още главният прокурор.

За него реформа е да се подобри нещо съществуващо, а не да се унищожи нещо с неясна и нерационална цел.

Той заговори и за „обезкостяването“ на главния прокурор и прокуратурата като цяло – или още „тричането“ ѝ.

„Това не е проблем за прокуратурата. Това ще доведе само до ниската ѝ ефективност и бум на престъпността, както беше през 90-те години. Това е „обезкостяване“ и „тричане“ на българските граждани и тяхната сигурност – това е голямата цена, която ще бъде платена“, заяви още Гешев.

Основно закриването на специализираните структури главният прокурор коментира, че в тези закони е пълно с юридически абсурди и отново повтори, че това ще доведе до правен хаос. Иван Гешев даде пример с делата, които не са приключени и са на фаза съдебно следствие. По думите му те ще трябва да отидат в някой окръжен съд и да започнат отначало.

„Когато е организирана група, обикновено се извършва на територията на няколко окръжни града. За да бъде определена подсъдността, това ще реши ВКС след две години. Тоест до две години може би делото срещу Димитър Желязков ще започне в Бургас – може би, а може би след три. Делото за Арабаджиеви – в Пловдив, делото за Бобокови – може би в Плевен. Баневи, не знам – може би в Провадия или във Варна. Делата за телефонни измами, които се извършват на територията на няколко града; делата за убийства, изнасилвания, организирани престъпни групи откъде ще почнат - никой не може да каже“, каза Гешев и прогнозира пълен крах на борбата с престъпността.

„Тук сме, за да кажем, че българската прокуратура няма да носи отговорност. Когато се случат тези последствия, а те ще се случат в много кратки срокове ако се приемат тези закони, ние ще кажем, че някой трябва да носи отговорност, но не ние. Отказваме да носим чужда отговорност“, категоричен бе Гешев.

Той заяви още, че в тези закони има дори противоконституционни текстове, които противоречат и на европейските ценности.