Главният прокурор Иван Гешев ще бъде на изслушване в Комисията по конституционни и правни въпроси в Народното събрание.

Поради тази причина прокуратурата изпрати на депутатите общо 120 тома с материали, свързани с дейността и резултатите от работата ѝ, правомощията на главния прокурор на Република България, укрепването на независимостта на прокуратурата в рамките на съдебната власт, както и практиката на Конституционния съд за прилагане нормите на принципа за разделение на властите. Това съобщиха от прокуратурата.

Всеки от народните представители ще получи по 5 тома с материали в рамките на насроченото за днес обсъждане в ресорната комисия на парламента.

Гешев беше изслушан за първи път след решението на Конституционния съд, че главният прокурор може да бъде викан в парламента.

Обвинител номер едно обясни, че носи „образователни материали“. Според него прокуратурата работи, а съдебната система като цяло има слаби резултати, защото законите са остарели, а МВР не подава данни за престъпления.

Спорове предизвикаха въпроси за двоен стандарт при разследването при някои казуси. Гешев обясни, че не знае дали по казусите с депутата Делян Пеевски има проверка или е прекратена.

Част от от депутатите не бяха доволни и от дългите отговори на главния прокурор, без да влиза в конкретика.