Ние сме една от последните институции, които са стабилни в момента в страната. Ние сме последната преграда между българските граждани и престъпността – една от малките прегради, които остана и въобще пред беззаконието. Независимо от коя страна идва това беззаконие.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев на Общото събрание на следователите за избор на членове на Висшия съдебен съвет. Право на участие в него имат 435 следователи, като 396 от тях са заявили електронно гласуване.

„Нашата работа е, отстоявайки независимостта си, да защитим правата не всеки един български гражданин, защото без независими магистрати, няма правосъдие, а без правосъдие няма и държава. Мисля, че се справяме много добре“, добави Гешев.

Главният прокурор добави, че доскоро е смятал думи, като върховенство на правото, правова държава, разделение на властите са някакво общоприети клишета, които трябва да се кажат в определен момент на определено събитие.

„Но е много интересно как в последните две години разбираш, че това са едни реални ценности, върху които се гради съвременната ни държава. Това е един от стълбовете, който ние, като магистрати, трябва да защитаваме“, добави той.

От днес в шест поредни съботи следователите, съдиите и прокурорите ще изберат своите 11 нови висши кадровици. Техните имена ще станат известни на 9 юли. След това и парламентът е длъжен да избере своите 11 нови членове на ВСС. Ако това не се случи, в началото на октомври няма да има нов ВСС.

Как тогава ще функционира съдебната ни система главният прокурор Иван Гешев не коментира.