Млад лекар спаси пациент с деменция, избягал от COVID отделение. Инцидентът е станал около полунощ в неделя срещу понеделник. Медиците от COVID зоната в болница „Токуда“ разбират, че техен пациент е изчезнал. 

Д-р Добромир Райков разказа, че през целия си престой в лечебното заведение – пациентът е бил леко объркан и е искал да си ходи. „Човекът си е излязъл от стаята, обиколил е по стаите на другите пациенти и в крайна сметка успява да открие къде са аварийните изходи“, обясни младият медик.

Снимка: btvnovinite.bg

Пациентът е на 85 години. Цялата болница е вдигната на крак в търсенето му, но не го откриват. „На тръгване реших, че просто няма как да го оставя така, сам на произвола на съдбата, защото е объркан, по пижама, по чехли, навън беше минус 3 градуса. всичко беше замръзнало“, обясни д-р Райков.

След като приключва смяната си в COVID сектора, младият доктор се качва на личния си автомобил и тръгва да търси пациента. „Качих се на колата с идеята да пообиколя поне по- големите булеварди, да огледам дали случайно няма да го открия и, слава Богу, извадих късмет и го открих. 

Снимка: btvnovinite.bg

Открива го на километър от болницата, премръзнал. Лекар и пациент никога не са се виждали лице в лице заради защитните облекла в COVID отделението. Възрастният мъж, обаче, си спомня гласа на лекаря си и тръгва с него.

“Питах го първо как се чувства каза, че е леко премръзнал и иска да се прибере някъде на топло. Качих го в колата, постоплих го малко и го върнах  до болницата”, каза младият лекар.

Пациентът вече е излекуван и е сред близките си.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!