"Фолксваген" е отложил окончателното си решение за строителството на автомобилен завод в Турция. Промяната в намеренията на германския концерн се случва на фона на международните критики срещу военната операция на страната в Сирия и опасенията от възможни неблагоприятни последици за репутацията на компанията.

Това пише германският вестник "Ханделсблат", цитиран от "Ройтерс". Публикацията в електронното издание е от късно вчера.

"Следим ситуацията с голяма загриженост", е посочил пред вестника говорител на компанията.

По-рано този месец "Фолксваген" учреди свой филиал в западната турска провинция Маниса. Компанията уточни, че все още е във финалните етапи от преговорите и не е взел окончателно решение за завода, припомня "Ройтерс".

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в неделя, че е казала на турския президент Реджеп Ердоган, че офанзивата трябва да бъде прекратена, защото рискува да създаде хуманитарна криза.

Страните от Европейския съюз се договориха в понеделник да ограничат износа на оръжие за Турция, докато президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи санкции срещу Турция.

Американският президент заяви, че е готов да унищожи турската икономика, ако Анкара не промени политиката си към Сирия. Той добави, че американските военни, които се изтеглят от Сирия, ще останат в района, за да следят развоя на ситуацията.