Днес България почита Свети Георги Победоносец и храбростта на Българската армия. Макар и без парад за втора поредна година заради COVID-19, въоръжените ни сили показаха с чест и достойнство боеспособността си. Демонстрации по суша, въздух и вода бяха направени в София, Казанлък, Варна, Пловдив и Црънча.

Днешният празник има дълга история, много значения и се е чествал на различни дати през годините. Но за втора година Денят на храбростта и празника на Българската армия е под знака на пандемията. Традиционният военен парад отново не се състоя, за сметка на впечатляваща демонстрация на авиационна техника в небето над София.

Снимка: Ладислав Цветков

Президентът поздрави всяка от представителните роти. В отсъствието на патриарх Неофит Мелнишкият епископ Герасим освети бойните знамена и знамената светини.

Държавният глава и официалните лица поднесоха венци и се поклониха пред паметника на Незнайния воин.

Междувременно президентската пресслужба разпространи словото на държавния глава за празника.

„Времето ни е научило, че държавността се крепи на единството на слово, дух и меч, на народ и армия, на човешката солидарност и родствената близост.
Нека всеки офицер, всеки българин, осмисли думите на полковник Борис Дрангов: "За да побеждава, България трябва да се води от възвишени характери, а не от безмълвни, роболепни самопоклонци. Причина за изчезване на всяко държавно устройство е безгрижието в развалата“.

Церемонията завърши с демонстрация на способностите на българската военна авиация. От летище "Враждебна" излетя националното знаме.

Вместо от традиционния Ми-17, то беше спуснато от хеликоптер „Кугър“.

През целия ден Националният военноисторически музей в София беше с вход свободен и специална програма, насочена и към малките посетители.