Докладът на Министерството на финансите за нередности при контрола на разходването на евросредствата по времето на Владислав Горанов може и въобще да не съществува, но говоренето за такива проблеми поставя под риск цялата система на еврофондовете у нас. За това предупредиха от ГЕРБ на брифинг във връзка с документа, който се оказа в основата на операцията на МВР, при която бяха арестувани Горанов, Бойко Борисов и бившият пиар на правителството Севдалина Арнаудова.

По-рано днес премиерът заяви, че е представил и в Брюксел доклада, според който в някои региони 90% от поръчките по европрограми са с по един участник.

„Ако има пропуск в работата на българските одитори, това го констатират одиторите на Европейската комисия и, ако има такъв пропуск, това води до спиране и блокиране на европейското финансиране. Ако съществува подобен документ, доклад, той трябва веднага да бъде представен на Народното събрание“, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

По думите му вече и „най-малките кметове“ знаят, че при поръчка с един участник следва корекция „и от това боли“, като така подобни процедури са „1% или 2%“.

Дончев предупреди, че „само на база на думите на г-н Петков може да се стигне до действия от страна на ЕК, която да блокира финансирането за България – щом самият министър-председател твърди, че контролната система не работи“.