Депутати от ГЕРБ умоляват техния колега Делян Добрев да не напуска. В момента в Народното събрание текат бурни дебати по повод оставката на депутата заради скандала „Кумгейт”.

„Деляне, приятелю, моля те, не се хващай на тези комунистически уловки. Ти си нужен на този парламент, ти си нужен на България, моля те не скачай от борда на кораба, който води България към обетования бряг. Не скачай, червените акули ще те разкъсат още във въздуха”, заяви депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски.

От парламентарната трибуна той призова и депутатите да не приемат оставката на Добрев.

По думите му причината БСП да иска оставката на Добрев е, защото той е разгромил социалистическата партия в Хасково.

Дебатите продължиха с още по-театрални и фантасмагорични прочити на политическата тематика.

Снимка: Ладислав Цветков

Антон Тодоров от ГЕРБ определи себе си като мумия – не се храни, не спи и винаги се връща за ужас на червените.

„От година и половина се опитвам да накарам Корнелия Нинова да отговори за сделка за „Техноимпекс”. Г-жа Нинова, участвахте ли в приватизацията на „Техноимпекс”, попита Тодоров от парламентарната трибуна.

Тома Биков пък каза, че с черния си пиар БСП „са тръгнали срещу влак, а те се намират в „Москвич”.

Междувременно Антон Кутев от БСП призова председателят на парламента да не допуска водене на диалог по този начин.

Снимка: Ладислав Цветков

„Диалогът се превърна в комедия. Малкото доверие към Народното събрание ще замине окончателно”, допълни Кутев.

„Най-мъдрото нещо, което можем да направим днес, е да спазим процедурата, да изоставим историческите сравнения и да се опитаме да излезем като парламент и партии по достойнство”, призова депутатът от БСП Валери Жаблянов.

„Ще гласувам против оставката на Делян Добрев – нека от БСП да знаят, че срещу тях могат да бъдат извадени повече неща”, заяви лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той добави, че лично е минал по подобен труден път и няма да допусне Добрев да мине по същия. „Това, което вие целите, е да омаскарите един млад, почтен, знаещ и можещ човек. България се нуждае от такива депутати”, категоричен е Цветанов.

Веселин Марешки заяви, че парламентарната група на „Воля” също няма да подкрепи оставката на Делян Добрев, защото „не той е лицето на шуробаджанащината в България”.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че парламентарната група на партията ще подкрепи оставката на Делян Добрев, защото я приемат като морален акт.

Снимка: Ладислав Цветков

От своя страна самият Делян Добрев взе думата и посочи, че Антон Кутев се опитва да внуши, че той е казвал нещо срещу Елена Йончева и че едва ли не се замерваме с компромати- което не било вярно.

„Не съм казвал една дума срещу Елена Йончева, просто защото няма нужда. Считам, че ролята ми в парламента и политиката е в правенето на политики. Срещу нито един от народните представители не съм казвал дума, за да ги оклеветя, защото това не е правилно. Ако имате съмнения за морала и законосъобразността на някого, има си институции в тази държава”, коментира Добрев.

„Това, в което се превърна парламентът в последната една седмица- да се замерваме с кал и компромати, няма да ми липсва. Не признавам никаква вина и заявих многократно, че с госпожа Йончева ще се видим в съда за клевета и набеждаване. Тя стигна до там да ме набеждава за фирми, за усвояване на средства, че някой помагал. Под достойнството ми е да отговарям на клеветите на Йончева”, заяви още Добрев.

Трябва ли кметът на Хасково Добри Беливанов да подаде оставка заради „Кумгейт”?