ГЕРБ с нова порция критики към правителството. На брифинг пред медиите Томислав Дончев обясни, че целта им е да предпазят кабинета от грешки като отправят няколко препоръки. „Дебютът е неубедителен, катастрофален“, допълни той. 

Десислава Атанасова коментира казуса с новата система на БУЛСТАТ регистъра. Според нея теч на лични данни има, като няма спор, че тази информация е лична. По думите ѝ сред засегнатите са тя, Томислав Дончев и други депутати от ГЕРБ.

„След като има данни за ЕГН, адрес, телефон, които по безспорен начин могат да определят кое е лицето зад тези данни – то е ясно, че те са изтекли. Вярно ли е, че Агенцията по вписванията не само ЕГН-то е допуснала, но и рождените дати да са видими, адрес, телефон, месторабота – без съгласието на заинтересованите лица“, посочи Атанасова.

Допълни, че по закон засегнатите лица трябва да бъдат уведомени до 72 ч., но това не се е случило.

От ГЕРБ ще искат още изслушване на социалния министър в парламента заради начина на преизчисляване на пенсиите. През януари възрастните хора у нас са получили по-малко средства от декември и увеличението на пенсиите реално е под 12 процента, обявиха бившите управляващи.

Деница Сачева коментира, че не е било работа на служебното правителство да провежда актуализация на възнагражденията за възрастните хора. Според нея пенсионерите са били въведени в заблуда.

„Гражданите са недоволни от това, което се случва с техните пенсии, които са намалени, спрямо дохода им през декември. Те се чувстват ощетени, излъгани. На 23 декември 2021 г. министърът на финансите Асен Василев заяви, че няма да има ощетени пенсионери, министърът на социалната политика Георги Гьоков потвърди“, каза Сачева.

Според нея повече от половината пенсионери у нас са получили по-малко средства през януари, а обявеното увеличение от средно 12,5% не отговаря на истината и за повечето възрастни хора то е по-малко. Затова от ГЕРБ искат социалният министър да бъде изслушан в парламента.

По думите ѝ след обещаните компенсации през февруари – може да стане допълнително объркване. „Беше обявено, че с десни инструменти ще се постигат леви цели – ние апелираме да не се окаже, че с невежи инструменти се постигат левашки политики“, коментира Сачева.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!