В десет населени места у нас гласуваха извънредно за кмет в неделя. Една от битките беше във врачанското село Ракево. Селото се прочу с кмет, който беше осъден за злоупотреби, и нива с канабис на общинска земя. Все още се търсят извършителите, които са я засели.

Резултатът показва, че ГЕРБ убедително бие БСП. Kандидатите бяха само двама. С над 450 гласа от близо 700 пуснали бюлетини в урните печели Малин Тончев от ГЕРБ. По-малко от 200 души са гласували за кандидата на БСП Николай Петков.

До частичния вот се стигна, след като в средата на година кметицата подаде оставка по лични причини.

Победителят сега вече е бил кмет, но е бил принудително отстранен заради издадена присъда от Плевенския окръжен съд за злоупотреба с пшеница и въвеждане в заблуждение на председател на земеделска кооперация в град Славяново. Нанесената щета там е за над 80 000 лв. Към момента обаче нямаше проблем Малин Тончев да се яви на изборите и той ги спечели.

Вчера от БСП обвиниха представители на ГЕРБ, че агитират в района на секцията. Това не се потвърди, както и че има много привнесени отвън гласове – над 250. Твърди се, че тези хора са били регистрирани още на предишния вот. Екипът на bTV установи, че повечето от тях имат корени в селото, въпреки че идват рядко.