ГЕРБ ще сезира Конституционния съд, че не е спазен законът за здравното осигуряване, ако управителят на НЗОК Пламен Цеков бъде освободен. Това съобщи на пресконференция бившият здравен министър от кабинета "Борисов" Десислава Атанасова.

Тя определи поисканата оставка на Цеков от наследничката й Таня Андреева като „политическа репресия”. От ГЕРБ подозират, че за да отстрани Цеков, мнозинството ще направи корекции в закона за здравето, които респективно да дадат възможност за промени в закона за здравното осигуряване и така сегашният управител на касата да
бъде освободен.

Атанасова обвини Андреева в нарастваща некомпетентност. „С всеки ден престоят на министър Таня Андреева е пагубен за системата. Посветила се е само на това да разчиства сметки и да уволнява доказали се директори на лечебни заведения”, подчерта тя.

Такъв бил случаят със специализираната болница по онкология в София, както и при МБАЛ в Хасково. От ГЕРБ посъветваха министъра да помисли за специализацията на младите лекари, а председателят на комисията по здравеопазване Нигяр Джафер да вземе отношение във връзка със смените в системата.

От ГЕРБ не харесвали и първите социални стъпки на управляващите. Зам.-председателят на социалната комисия в 41-то Народно събрание Светлана Ангелова коментира, че промени за замразяване на вдигането на пенсионната възраст, например, няма как да решат проблемите в социалната сфера.

Депутатите на Борисов потвърдиха, че ще се върнат в пленарната зала само при обсъждането на промените в изборното законодателство, евентуално и за политическите партии.