Втори отказ за преговори за съставяне на кабинет получи първата политическа сила в новия парламент. След коалицията "Демократична България", днес и партията на Слави Трифонов отклони поканата на ГЕРБ- СДС за преговори.

Това беше и последната възможност на ГЕРБ да сформира кабинет, оглавен от Даниел Митов. Решението какво да прави с мандата, връчен от президента, партията ще вземе утре.

До назначаването на ново правителство, депутатите замразиха решенията за концесии, сделки и назначения на кабинета "Борисов" 3. Както и решиха, на 3 месеца правната комисия да изслушва главния прокурор за борбата с корупцията и с престъпността.

До провала на разговорите се стигна след като днес ГЕРБ покани на среща "Има такъв народ", за да обсъдят бъдещ кабинет. Малко след покана последва и отказ - хората на Слави Трифонов обявиха, че няма да водят разговори с ГЕРБ–СДС. Причината - предизборните ангажименти на партията на Слави Трифонов.

Последва заседание на парламентарната група на ГЕРБ, след което кандидатът за министър-председател Даниел Митов обяви, че ГЕРБ няма да върне мандата на президента днес.

„За нас политическа партия ГЕРБ е основен символ на статуквото и за нас е изключено да обсъждаме каквото и да било правителство, предложено от представителите на тази партия“, заяви Тошко Йорданов.

„Партиите на статуквото са нещо динамично. Зад тези партии, които са традиционни и са се утвърдили във времето, стоят български избиратели. Отказът от диалог не е политическо поведение, което може да бъде поддържано дълго време. Рискът е да изпаднем в ситуация, в която няма да има стабилно управление и българските граждани няма да знаят какво да очакват в следващите месеци“, каза Даниел Митов, кандидат за министър-председател на ГЕРБ-СДС.

И така пред ГЕРБ-СДС остана открит въпросът ще предложат ли правителство или ще върнат мандата на президента.

„Утре има изпълнителна комисия на ПП ГЕРБ и ние ще вземем решение по отношение на мандата“, уточни Митов.

От ГЕРБ обявиха, че не биха застанали зад кабинет на БСП, а подкрепа за правителство на ДПС е хипотеза, която нямало как да се обсъжда в момента. При връщане на мандата, на ход ще бъде „Има такъв народ“.

Вчера от "Демократична България" също отказаха да преговарят с носителите на първия проучвателен мандат.

Дали проектокабинетът на ГЕРБ-СДС все пак ще бъде гласуван в пленарната зала, въпреки че няма да получи подкрепа - развръзката предстои.