Четири дни след извънредните парламентарни избори ГЕРБ предложи формулата на властта – експертен кабинет без Бойко Борисов за премиер и с ключови министри за първата политическа сила.

Ситуацията е сложна, а времето е за мъдри жени и мъже, обяви лидерът на първата политическа сила и заяви какво и кога ще прави ГЕРБ.

„Ще излъча преговорен екип – Теменужка, Рая и Деница. От понеделник ще се свържем, каним лидерите на всички партии, темите са две – правителство и парламент. Правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ, защото заслужава. Аз няма да се кандидатирам за премиер, за да успокоим възможностите за преговори“, посочи Бойко Борисов.

Борисов не пожела да разкрие кого ще номинира за премиер от уважение към бъдещите си партньори. Но постави категорични условия на масата.

„Единственият шанс да има правителство е всеки да надмогне егото си, да се направи експертен кабинет. Той трябва да е доминиран по важните министерства от ГЕРБ, oсобено премиер, външен министър, отбрана. С отговорните политици да се намерят най-добрите експерти и в първия мандат, единствено възможен, да се състави правителство. Eксперименти с втория, третия, петия няма да се повтарят повече. Другият изход е септември избори“, заяви лидерът на ГЕРБ.

Снимка: Ладислав Цветков


От думите на Борисов стана ясно, че ще говори с всички в парламента, но коалиция няма да прави.

„В коалиция с ДПС не влизам. С тях сме партнирали, те са много отговорни по теми, няма мърдане като кажат и ако намерим и други такива съратници – ще има правителство. Ако няма...“, допълни лидерът на ГЕРБ.

Бойко Борисов отговори и на думите на ПП-ДБ, че предстои политически реванш.

„Ще видим реванша. С подобни изказвания ще отидем на избори, ако всички разсъждават по този начин и понеделник ни го заявят на преговорните екипи. И реваншът ще е, когато определи президентът“, каза Борисов. 

Преговорите ще са паралелно по две писти – и за кабинет, и за структуриране на парламента, обобщи лидерът на ГЕРБ. Те ще започнат в понеделник и ще продължат вероятно около седмица, като се водят в Народното събрание. Поканени са абсолютно всички шест парламентарни сили.

Вижете във видеото коментарите на политолозите Румяна Коларова и Ружа Смилова