Без давност за престъпления, свързани с приватизацията, поискаха от партия ГЕРБ с промени в Конституцията. Според тях повечето партии в парламента биха подкрепили идеята 

Управляващите предлагат с дописване на една нова алинея да отпадне изцяло давността за престъпления, свързани с приватизацията.

Това ще позволи преразглеждане на близо 5200 приватизационни сделки, извършени в периода 1992 – 2017 година.

Снимка: bTV

От ГЕРБ заявиха, че разчитат на подкрепа от повечето партии в парламента. Патриотите и „Воля” принципно били за, а вчера и ДПС обявило сходна инициатива. Под въпрос оставала само БСП, но ГЕРБ ги поканиха да се включат.

Докато избистряли стратегията си за борба с корупцията, от ГЕРБ се спрели на промените в конституцията като най-добър вариант. За поправяне на несправедливостите на прехода.

С промените нямало да се създава нов орган или процедура, а просто щели да бъдат развързани ръцете на прокуратурата, която сега не можела да направи много заради изтекли срокове.

Сред сделките за проверка от ГЕРБ посочиха „Кремиковци”, продаден за 1 долар, както и „Техноимпекс”, където лично Корнелия Нинова продала 7200 акции за 65 000 лева. Затова тя щяла да е в конфликт на интереси да гласува „против”, но нямало да има проблем да гласува „за” промените, смятат от ГЕРБ. От БСП обаче отговориха уклончиво.

 

Снимка: bTV

Юристите остават скептични за промените. Нарушавали се два основни принципа: принципът да не се отнемат вече придобити права и да се прилага по-благоприятния режим, когато се сменят законите, така че престъпника да бъде третиран по по-благоприятния режим.
По закон давността е 5 години.

Снимка: bTV

Ако се стигне до ремонт на конституцията, това ще е поправка номер шест.

За да бъде осъществен ремонтът бързо, са необходими 180 гласа. Ако не се съберат толкова, процедурата може да продължи и по така наречената бавна писта. Тогава промените ще са възможни и само със 160 гласа за.