ГЕРБ обяви курс към предсрочни избори. Това става ясно на Седмото Национално събрание на партията, което преизбра за председател Бойко Борисов с пълно мнозинство.

Партията ще има постоянно действащ Национален предизборен щаб. Щабът, заедно със структурите на партията, в кратък срок ще представи стратегия за явяване на предсрочни избори. 

По време на форума Бойко Борисов беше презибран за лидер на партията. 

Новият стар председател на ГЕРБ обяви курса към предсрочни избори и посочи "Продължаваме промяната" като основен политически противник. Той се обърна към съпартийците си и намекна, че знае за опити да бъде отстранен от лидерското място в ГЕРБ.  

В приетата политическа декларация декларацията се изтъква, че България е изправена пред редица кризи:

  • Политическа нестабилност в страната и липса на ефективно взаимодействие между институциите;
  • Разделено общество;
  • Растящи от година цени на енергоносителите, които предизвикват мащабна ценова криза и безпрецедентна след 1997 г. инфлация, по-висока от средната за Европа; Чудовищна война, която се разраства близо до нашите граници и предизвиква глобална несигурност.

Снимка: БГНЕС

В документа се изтъква, че в тази ситуация, България се управлява от правителство и управляващо мнозинство, които нямат програма, кадрови потенциал и адекватни цели.

„В съдбовен исторически момент като днешния, управлението на България е поверено на коалиция между авантюристи, популисти, социалисти и псевдодемократи, които са обединени единствено от омразата си към ГЕРБ. Резултатът от тази управленска конструкция е, че правителството не само не е в състояние да разреши нито една от кризите, които протичат в българското общество, но и ги усложнява и задълбочава“, се посочва в текста на декларацията.  

Снимка: БГНЕС

С документа Националното събрание на ГЕРБ възлага на Изпълнителната комисия да работи за ново управление на страната, което да възстанови стабилността, политическия и междуинституционалния диалог, да създаде условия за икономическа и социална сигурност за гражданите и да отстоява геополитическата ориентация на България като страна член на ЕС и НАТО.

Снимка: БГНЕС

Пред партията стои и задачата да се сформират постоянни екипи, които да подготвят антикризисна програма за управление на България, както и национален предизборен щаб за явяване на предсрочни избори.

„България има нужда от политически модел, който предполага свободен избор, ясна отговорност и силно лидерство“, се посочва в декларацията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!