ГЕРБ поиска становището на Конституционния съд за съответствие на Истанбулската конвенция на българската конституция. Това съобщи пред журналисти председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

Искането е подписано от 75 народни представители от ПГ на ГЕРБ. Вносителите са представили преписката за ратификация и по законопроекта за ратификация в Народното събрание и осем доклада, написани през последните 4 години с анализ и оценка на възможностите за прилагане на конвенцията в българското право.

Към питането са добавени също положителните и отрицателните становища, постъпили в НС.
Смятаме, че с това искане максимално и изчерпателно сме представили проекта пред конституционните съдии, коментира Кирилов, цитиран от БТА. По думите му КС със свое решение ще даде най-обективната правна експертиза и заключение.

Има две вероятни хипотези какво ще реши Конституционният съд, разясни председателят на правната комисия. Първата е, че конвенцията съответства на Конституцията, тоест е допустима за ратификация, а втората е, че противоречи на основите принципи на закона.

Данаил Кирилов уточни, че в момента депутатите са разделени в подкрепата на Истанбулската конвенция. Предварителните заявления по думите му сочели, че ако политически сили запазят позициите си, гласовете "за" и "против" са почти равни.