ГЕРБ отново разкритикува промените в Изборния кодекс, по които ще се проведат предстоящите частични местни избори и вота за народни представители. Кандидатът за депутат и водач на листа Дани Каназирева ги определи като юридически абсурд.

От партията на Бойко Борисов поискаха Централната избирателна комисия да брои и сравнява разписките от машината с протокола. Наскоро ЦИК взе решение това да не се прави. Днес от Комисията не отговориха на запитванията ни.

„Приетите за една нощ, в противоречие с Конституцията, накърняващи основното право на гражданите – правото да избират. Категорично е нарушено равното избирателно право, заложени в чл. 10 от конституцията, като се разделиха избирателите на секции под и над 300 избиратели“, каза тя.

Според нея има нарушение и при определения начин за отчитане на резултатите. „Машинният вот беше отменен в Германия, именно защото липсва ефективен граждански контрол, при който да не е нужно използването на специални знания. Преброяването става със софтуер, върху който контрол има само определен кръг технически лица. Затова съдът в Германия казва, че този вот е противоконституционен, тъй като не може да се осигури граждански контрол, публично, пред очите както на изборната администрация, така и на представителите на политически партии, на наблюдатели и застъпници“, заяви Каназирева.

Кандидатът за депутат заяви, че България е била поставена до държави като Индия, Бутан и Венецуела. По думите ѝ все още не са осигурени машини за всички секции в чужбина, устройствата не са сертифицирани, софтуерът не е модифициран.

Кназирева каза още, че целта на ГЕРБ е да се проведат честни и прозрачни избори. Според партията има заплаха за националната сигурност на страната и попитаха:

„Получавал ли е Атанас Шарков, който според профилите му в социалните мрежи е активист на „Демократична България“, ключовете за новите машини в ЦИК? Модифицирал ли е софтуера и защо са му били предоставени“?

От ГЕРБ искат да знаят още дали граждани на Венецуела и Панама работят към ЦИК.

Само пред bTV визираният собственик на IT копания обяви, че договорът му с ЦИК е бил за софтуера на устройствата, използвани на 4 април, и вече е приключил. 

„Физически не съм имал достъп до машините, нито съм ходил в склада, ние работихме, изцяло с фирмата производител, така че България да има един за работоспособен софтуер за бъдещи избори", обясни Атанас Шарков.

А 48 часа преди местния вот в Благоевград не знаеха дали машините са сертифицирани: „Нямаме такава информация, работим със „Сиела". Мислим, че сме коректни и към избирателите на Благоевград, и към целия изборен процес", каза Йордан Симонски, зам.председател на ОИК – Благоевград.

По-късно държавната агенция за електронно управление съобщи, че устройствата за 27 юни отговорят на изборното законодателство.