Политическите страсти нямат почивен ден. Тази неделя ГЕРБ обявиха, че обмислят вот на недоверие срещу кабинета. А управляващите смятат, че хората не желаят предсрочни избори.

Обмисляме като вариант и вот на недоверие. Това обяви председателят на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова пред БНР. Според нея, темите на вота могат да са много.

„Ние бихме имали политически ползи от по-дългия престой на правителството, както казах промяната трябва да бъде доведена до край, но националният и държавният интерес предполагат да има по-скоро друго правителство“, заяви Томислав Дончев от ГЕРБ

Първо обаче ГЕРБ ще настоява за оставката на заместник-председателя на парламента Мирослав Иванов, който отне думата на ГЕРБ в петък.

Според управляващите сега не е време за избори. 

„Смятам, че и българските граждани не искат предсрочни избори, както и не виждам желание в управляващите, нито в опозицията за такива предсрочни избори. Това няма да доведе до по-добър резултат. Напротив, избирателната активност ще бъде още по-ниска, парламентът още по-фрагментиран“, каза Ива Митева от ИТН.

Тя допълни, че в коалицията има различия, защото на едно място са събрани леви и десни. Сред тях - отношението към Русия и имотите й.

„За Русия ние сме вражеска държава и тя вече обяви, че ще бъдат иззети български активи на територията на Руската федерация. Това трябва да има ответна реакция“, заяви
депутатът от "Демократична България" Стоян Михалев.

Все още не е ясно кога може да бъде внесен вотът на недоверие, нито по каква тема ще е той, обявиха още от ГЕРБ.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!